הביטו סביבכם. במבט ראשון נראה שהאמנות בתרבותנו מקבלת מקום חשוב ורב משמעות.
על כל קיר יש תמונה, צלילי מוזיקה בוקעים מחנויות ומרכבים ומועדוני הריקודים מלאים עד אפס מקום.
אין ספק שהביטוי האמנותי רווח בכל רבדי החיים היומיומיים, אך האם אין כל הביטויים הללו לא יותר מאשר כלי ריק שלא מסתתרת תחתיו מהות אמיתית?
ואם כן, היכן היא המהות? האם ישנה חיה כזו "מהות אמנותית”?
קיים היום בלבול לגבי אמנות, בלבול שאינו נפרד מאי הודאות ואי ההבנה שקיימות לגבי רוב מישורי החיים, בלבול בין הצורה למהות, הכלי והמטרה.
כאשר אמן מצייר ציור, האם האמנות היא הצבעים? הקנוואס? אולי זוית תליית התמונה על הקיר? האם האמנות של המוזיקאי היא הגיטרה? התווים או הצלילים? תנועת הידיים הזריזות?
נהיר לנו שלא כך. האמנות נמצאת ברובד אחר. אין ספק שלכל הדברים המצוינים משמעות רבה, אך משמעותם היא שהם מאפשרים לאמנות לצאת ולהתבטא, אין הם האמנות כשלעצמם.
שפע הצורות האמנותיות מסתיר לעיתים את העובדה שמאחורי כל השפע הזה אין ציר פנימי, כלומר, אין מרכז אחיד, משמעות או מטרה שאותן הצורות השונות מבטאות, שהרי אם היה, היינו יכולים לענות על השאלה "מהי אמנות?”
יש כאלה שיאמרו שכל יצירה שמוצאת חן בעיני אדם זה או אחר היא אמנות. אך האם באמת כל שימוש בכלים אמנותיים הוא אמנות? האם כל שימוש בעט ונייר משמש לכתיבה ספרותית וכל שרבוט במחברת הוא ציור הראוי לתליה במוזיאון?
ראשית עלינו לשאול את עצמנו מה מגדיר את האמנות, ולהפריד בין ה"אומן", בעל המלאכה השולט בכישורים, לבין ה"אמן" המתחבר למקור השראה גבוה המביא אותו ליצור אמנות.
ייתכן ושחקן פרסומות השולט בטכניקת המשחק עושה אומנות, כלומר, משתמש בטכניקות שאותן הוא מכיר, של הבעת רגשות, שכנוע, דיבור רהוט וכו', כדי להשיג מטרה יומיומית כלשהי כמו מכירת מוצר או לשם הבידור. אך אין זה אומר שהשחקן בהכרח יוצר אמנות. כל מוזיקאי מקצועי מכיר תבניות ליווי, תבניות של נגינת סולו, מעברים מסוימים, והוא יכול להשתמש בכלים הללו כדי ליצור מוזיקת רקע לפרסומת או לתוכנית טלויזיה, מוזיקה בידורית במועדון, או אפילו שירי פופ מסוימים, אך כל אלו לא הופכים אותו לאמן. הוא משתמש בטכניקות שאותן הוא מכיר כדי ליצור מוצר אסתטי בעל מטרות תועלתניות מסוימות.
אין הכוונה לזלזל בערך האומנות בצורה הזו, היא חשובה והיא התקיימה בכל התרבויות במהלך ההיסטוריה אך אין לבלבל בינה לבין האמנות במובן הקלאסי, שאליה אנו מתייחסים במאמר זה.
וגם אין להבין מכך שלאמנות הקלאסית אין תועלת בפני עצמה. התועלת שלה נמצאת במישור אחר.
את הרמז למשמעות האמיתית של האמנות נוכל למצוא בתפיסה האמנותית של העולם הקלאסי.
יוון העתיקה התאפיינה בחשיבות הרבה שהעניקה לאמנות, המורשת הרבה שהעניקה לנו בנושא זה יכולה לעזור לפתוח מעט את עינינו.
עבור היוונים, האמנות הייתה בלתי נפרדת מהמיתולוגיה. הישויות המיתולוגיות הנקשרות ביותר לאמנות בעולם היווני היו כמובן המוזות. אלו היו הפטרוניות של המוזיקה, השירה, הספרות המחול והתיאטרון, הן אלו אשר העניקו לאמן את ההשראה, את היכולת לבצע, וזאת בעזרת נשיקתן.
התפיסה היוונית הקלאסית ראתה באדם יחידה אחת המורכבת משלושה מישורים: מישור פיזי (Soma), מישור רוחני (Nous) ומישור פסיכולוגי השרוי ביניהם (Psyche).
הסמל האלוהי לעולם הרוח היה אפולו, אל השמש, ששימשה בתרבויות רבות סמל המקור הנצחי והרוחני של הדברים. אין זה מקרה שהמוזות היו בנותיו של אפולו.
קצרה היריעה מלהרחיב על עומק המחקר הסמלי והמיתולוגי של יוון העתיקה, די שנבין שעבור היוונים היה קשר חד משמעי בין האמנות לבין אפולו, שייצג את הרוח, קשר שהיה עובר דרך המוזות, ישויות מתווכות המסמלות את ההשראה.
תפקידו של מיתוס הוא להעביר לנו אמיתות מסוימות על העולם. אפולו והמוזות הם רק שמות של צורות אשר ביטאו היבט מסוים עבור היוונים בתקופתם, אך מהותם עדיין קיימת לגבי כל בני האדם בכל תקופה ובכל מקום, גם אם הם נקראים בשמות אחרים.
מהו העולם הרוחני שאותו אפולו מסמל?
זהו עולם של טוהר, של שלמות, של קיום חיים גדולים ורחבים מאלה שאנו, בני האדם, מכירים. זהו עולם של ארכיטיפים, של אלים וגיבורים שמימיים. זהו עולם שלא מתקיים במציאות שלנו.
או שמא כן?..
אחד המקומות הבודדים שבו העולם הזה מתבטא בצורה חושית וברורה במציאות הקונקרטית שלנו, הוא באמנות.
זהו אותו סנטימנט נעלה שיצירות האמנות הגדולות עוררו באדם, הן נותנות לו צוהר לעולם מושלם, עולם הרמוני, עולם של קדושה ורגשות גבוהים, עולם שהוא מעבר לעולם הזה.
ומה התועלת בזה?
אמנות היא אמונה. אמנות היא חזון. אמנות היא תקווה.
האמנות מוצאת את היופי בדברים הפשוטים, היא מאירה זרקור על החיים ומצביעה על הסדר האלוהי הקיים בכל הדברים, היא איננה מייאשת את האדם כי אם מרוממת אותו ומעניקה לו משמעות והשראה.
אמנות יכולה להיות כלי עוצמתי מאד. השאלה היא למה אנו משתמשים בה?
בואו ננסה ליצור אמנות שתתן השראה ותקווה… אנו זקוקים לזה, האנושות זקוקה לזה.
"כאשר היד והרוח אינן משתפות פעולה, האמנות איננה קיימת" (לאונרדו דה וינצ'י)