אבל לציבור בכלליות ולקוראי ה"דוקטרינה הסודית", אחזור על מה שהצהרתי במשך כל הדרך, ועכשיו אני אלביש זאת במלותיו של מונטיין: אדונים נכבדים, "סך הכל הכנתי פה זר של פרחים שאספתי, ולא הבאתי דבר משל עצמי מלבד החוט הקושר אותם".
לפני יותר ממאה שנים, ב8 במאי, הלנה פטרובנה בלווצקי עזבה את עולם החיים בכדי להיכנס לעולם המסתורין, המיתוס והסמליות האהוב עליה, עולם הרוחניות חסר הגבולות. האישה המוזרה ויוצאת הדופן הזו שהייתה ידועה כה.פ.ב זכתה בנצחיותה, ועשתה את הזמן כשותף הטוב ביותר שיזכה את הישגיה, שתקופתה, בחוסר אמונה ואפילו באכזריות, זנחה אותם.
כיצד אפשר להגדיר את ה.פ.ב? איך אפשר לסכם את עבודותיה הציקלופיות, "שחייתה כנגד הזרם", בכמה שורות? מאד קשה לעשות זאת, ולכן אנו מעדיפים להקדיש לה מחווה ענווה של כמה מלים.
היא הייתה אנציקלופדיה של דרשות נשכחות, מעוררת להבת האזוטריות שממנה רק הריסות נשארו, או נכון יותר לאמר, רק בוזזיהם של ההריסות נשארו. היא הייתה הרפתקנית חסרת גבולות, באם היה זה במסעות או ביצירת קשר עם יישויות עליונות או מאסטרים שאותם היא אהבה ושירתה בנאמנות. היא הייתה נשמה אמיצה המסוגלת להתמודד עם בורות, פחד, גסות, קנאה, בגידה ושקרים. היא עשתה את האמת לסטנדרט שלה ושימרה אותה כמקדש שלה. היא הייתה מחפשת ללא לאות של אוצרות רוחניים, מחברת עקשנית ושופעת, אשת שיח רהוטה, וחברה אמיתית לכל מי שסבב אותה. היא ידעה עושר ואומללות, תהילה ומחלה, חסידים ובדידות. היא הייתה בעלת הקסם הפנימי של המחוננים והחזון החודר של אלו שיכלו לראות מעבר לצעיף האשליות.
מעל לכל, היא הפכה את החוכמה ואת ההתנהגות על פיה – פילוסופיה – לכהונה רמת מעלה לגברים ולנשים השואפים לגלות את סוד החיים. "אין דבר מעל האמת", היא אמרה פעם, וגם הכריזה, "כבדו את האמת במעשים". מכל הסיבות הללו, אנו שהיום הולכים בעקבותיה מצדיעים לה כמורה, תמיד נוכחית וקיימת. בחרנו מעבודותיה, אם נשתמש במילותיה, "זר פשוט" – פרחיו עשויים מרעיונות שהינם רעננים ונדיבים היום כפי שהיו במאה הקודמת.
"במהלך המאה הזו, יזלזלו (בדרשות אלו), אבל במאה העשרים, המלומדים יתחילו לזהות שהדוקטרינה הסודית לא הומצאה או הוגזמה, להפך, היא בסך הכל תרשים. זו לא נבואה יומרנית, רק אישור פשוט המבוסס על ידע המושג בפעולה. בכל מאה מתרחש משפט שנועד להדגים לעולם שתורת הנסתר איננה אמונה תפלה. ברגע שהדלת תפתח במעט, היא תמשיך להיפתח יותר ויותר במאות הבאות."
האגואיזם יוצר מחסום גדול בין העצמי האישי והאמת- הוא אם כל החטאים. השקרים נולדים מצורך להטעות, והצביעות נובעת מהצורך להסתיר שקר. זהו סרטן שגדל, פוגע והורס כל דבר שהינו טבעי במהותו ואגואיזם זה הוא האלוהות היחידה שאיננה מפחדת מכך שחסידיה יכחישו אותה; היא שולטת, כתוצאה מכך, בעולם הנוחיות שלנו, בעולם שלו אנו קוראים, העולם המכובד. "
"אף אדם, אם זה גבר או אישה, אינו מזהה את הכוח המוסרי שלו/ה לפני שלימדו אותו לגביו; ישנם אלפים שהעולם מחשיב כבעלי ערך וכבוד בגלל שהם אף פעם לא הוצבו בפני מבחן."
"חובתנו שייכת לאנושות, לחברינו, לשכנינו, למשפחתנו ובמיוחד לכל אלה שהינם עניים יותר ואבודים יותר מאיתנו. זהו חוב שאם לא נספק אותו בזמן חיינו, הוא יגרום לנו לפשוט את הרגל רוחנית ויטפח מצב של מוראל שבור בגלגול הבא שלנו. "
"התנאים לאבולוציה מתקיימים בפנים ולא בחוץ, ולמזלנו הם עצמאיים מהתנאים והמצבים של החיים הארציים. זו הסיבה שכולם יתעוררו בנקודה מסוימת, יטפסו ויכבשו פסגה אחר פסגה וישתפו פעולה עם הטבע בהגשמת המטרה האמיתית של החיים."
הלנה פטרובנה בלווצקי
ב1831, בעיר הרוסית של אקטרינוסלאב, נולדה הלנה פטרובנה האן, הדמות שהייתה ידועה מספר שנים לאחר מכן כמדאם בלווצקי, שתיצור מהומה בעולם המדעי החומרי וצרות האופקים של המערב. שורשיה המשפחתיים מגיעים לזמנו של רוריק מנובגורוד ולמקורותיה של רוסיה. ההיסטוריה של המשפחה שלה היא ההיסטוריה של רוסיה. בבריחתה ממנהגים חברתיים שכבלו את רוחה חסרת המנוחה, היא התחילה לטייל מסביב לעולם. לקראת סוף חייה היא סבבה את הגלובוס שבע פעמים במחקר, הוראה ואסיפה של מידע. במסעות אלו היא הייתה בקשר עם מאסטרים מזרחיים והצילה חוכמה עתיקה מיובלים של שינה.
ב1875, יחד עם קולונל אולקוט וקבוצה של אינטלקטואלים, היא הקימה את האגודה התאוסופית הבינלאומית. מטרותיה היו לחפש את האמיתות החבויות באמנויות, המדעים והדתות של הזמנים העתיקים באמצעות פילוסופיה אקלקטית; ואחווה בין כל בני האדם. למרות שקולונל אולקוט היה אחראי על הניהול והארגון של האגודה התאוסופית, ה.פ בלווצקי ניהלה את הצד האזוטרי של האגודה – המזרקה הבלתי נגמרת שממנה כל מקימי בתי הספר שבאו מאוחר יותר שתו ממנה: אנתרופוסופיה, בית הספר הארקאני, המסדר הרוסיקרוסיאני או א.מ.ו.ר.ס, הכנסיה הקתולית הליברלית וכו. מעבודותיה המודפסות נזכיר את: קול הדממה, מחקרים בתורת הנסתר, מהמערות והג`ונגלים של הינדוסטן, המפתח לתיאוסופיה, איזיס מתגלה, הדוקטרינה הסודית, המילון התאוסופי, ומאות מאמרים שהתפרסמו במגזינים רבים ברחבי העולם.