גליון חורף 2021

גליון חורף 2021

הזדמנות בחוסר הוודאות

דורון ברגר


בהשראת ״האדם מחפש משמעות״ של ויקטור פראנקל, אשר נכתב על תקופה מלאה במוות, אני מביא מאמר אשר מכוון לעוסקים בחיים.

רונן חלבי

מהי הוודאות שאותה אנו כל כך מחפשים? ומהן ההזדמנויות הקיימות דווקא במפגש עם חוסר ודאות? מבט פילוסופי על מבוך החיים בעזרת בודהא, אפלטון, אפיקטטוס, ועוד.

פרננדו שוורץ

גזענות היא תפיסה אידיאולוגית שיש לה מגוון של ביטויים, ברמות שונות, אך כולם מבטאים חוסר יכולת להעריך בני גזע אחר או בני דת אחרת. הגזענות היא תופעה חדשה יחסית, שהופיעה בתקופת הרנסנס והתפתחה במיוחד במאות ה-18 וה-19.

טל ברוכשטיין


כשאנשים מנסים לתאר מדוע הם אוהבים מוזיקה, הם נוטים לפרט מה היא גורמת להם לחוש ואכן, למוזיקה יש שלל השפעות על תפקודי הגוף. מאמר זה הוא הצצה אל ההשפעות הפיזיולוגיות והנוירולוגיות המיטיבות שיש למוזיקה.

דקר טל

מפגש של הייטקיסט עם המיתוס של נחשון בן עמינדב וכיצד החלטות חשובות נעשות עם הלב, תוך התמסרות.

עפרה בהרב

מה הדבר הראשון שמצילים מהבית בזמן שריפה? מחשבות ותובנות שהתעוררו בעקבות השרפה הגדולה שהתחוללה באוגוסט בהרי ירושלים.

עפרה

דבר העורכת

עננים מתאספים בשמים, הטמפרטורות יורדות והחורף מתחיל להיות מורגש. בתור ״אדם של חורף״ אני שמחה על כל זמן של קדרות, גשם, אוויר נקי, שמיכה חמה ואפילו שלוליות. אבל מעבר לכל אלה, יש את המקום הנדיר והאינטימי – הזמן של היות האדם עם עצמו. פחות בחוץ, ברחוב ועם אנשים. הזמן הזה שלנו עם עצמנו מזמן לנו קודם כל רגע של שקט, ואיתו – אפשרות להתבוננות כנה ואותנטית.

כששואלים אותי ״איך אני יודעת שמה שאני עושה/בוחרת הוא הדבר הנכון״, אני אוהבת לתאר את הרגע הזה בלילה, שניה לפני שאני נרדמת, שבו אני לבד עם עצמי, אני והחושך. וברגע הזה – כשאף אחד לא רואה, כשאני ״לא עושה שום דבר״ – הדברים מתבהרים. ברגע הזה – הלב נשמע ואני יודעת. לפעמים זה מעורר התבוננות חדשה על מעשיי ובחירותיי. מחשבות על איך אפשר לעשותם אחרת מחר ולפעמים זו קריאת עידוד וחיזוק פנימית, שמהדהדת משהו נבון ומדויק.

בחורף הזה בחרנו להעניק גיליון שמדבר על הכוחות הפנימיים של האדם, אלה שמתגלים דווקא ברגעים הלא פשוטים של אי הודאות, של ה״מבחנים״ שהחיים מזמנים לנו, של הרגעים בהם משהו נוסף נפתח.
המאמר הפותח את העיתון, כפי שמרמז שמו, עוסק ברגעי אי הודאות שבחיים וכיצד, למרות נטיית האישיות להימנע מהם ככל הניתן, אפשר לראות בהם הזדמנות.

במאמר ״להיות נחשון״ – מובא סיפורו של נחשון בן עמינדב, הראשון שבא לחצות את ים סוף וזה שעומד במבחן הגדול של אמונה והתמסרות ועל הקשר שלו גם למבחנים הנוכחיים של החיים שלנו, בישראל 2021.

הצד המדעי של המוזיקה מובא במאמר ״מנחתו של אפולו״ – מאמר שמתאר את הקשרים שהמוזיקה יכולה ליצור מבחינה נוירולוגית ופיזיולוגית, ואף להביא לריפוי מבחינה אנטומית.

התבוננות על ״התפתחות הגזענות בתקופה המודרנית״ מאפשרת לנו לראות את ההגדרות המלוליות שהתקבעו לאורך ההסטוריה, והאופן בו אנו יכולים להרחיב את נקודת המבט שלנו על ה״אחר״.

באוגוסט האחרון התחוללה שריפה קשה בהרי ירושלים. מאמר על השאלה ״מה הדבר הראשון שמצילים מהבית בזמן שריפה?״ ועל השיעור הפילוסופי שנשאר ולא מרפה, גם כשהטבע מתחדש.

והמאמר הסוגר של העיתון – האדם מחפש משמעות, ועל הדרך שבה מילותיו של ויקטור פראנקל רלוונטיות כל הזמן, גם בשגרת ימינו.

 

 

שלכם,

עפרה בהרב, עורכת